Бадемите са неизменна част от всеки един здравословен хранителен режим. Те

...
Бадемите са неизменна част от всеки един здравословен хранителен режим. Те
Коментари Харесай

5-те най-значими ползи от приема на бадеми

Бадемите са неизменима част от всеки един здравословен хранителен режим.

Те са съвършен вид за дребен снак, междинно хранене или като спомагателна съставна част в главните предписания в менюто ни. Причината да са толкоз известни в здравословното хранене е богатият им хранителен състав – съдържат фибри, растителни белтъчини, потребни мазнини, магнезий, витамин Е и други

Потенциалните изгоди за здравето, които имат бадемите, не са малко. Но ето 5-те най-значими измежду тях:

1. Чудесен източник на фибри и растителен протеин

Една порция от 30 грама бадеми ще ти обезпечи към 6 гр. протеин и до 4 гр. фибри.

Протеините са градивните детайли на тялото и са от значително значение за мускулния напредък. Полезни са и при намаляване или за поддържане на здравословно тегло, тъй като са най-добре засищащият макронутриент и вършат поддържането на режим с по-малко калории – по-лесно.

Препоръчва се най-малко 35% от дневните калории да се набират точно от протеинова храна, а ядките, измежду които и бадемите, са добра опция за набирането им.

Фибрите в състава на бадемите също не би трябвало да се подценяват. Всъщност, средностатистическият възрастен човек нормално не си набира задоволително фибри за деня, а бедното на фибри меню води до по-лошо и постепенно храносмилане, стомашни неразположения и тежест.

2. Контролират холестерола

Въпреки че са с високо наличие на комплицирани въглехидрати и съдържат потребни за здравето фибри и протеини, бадемите са известни най-много като богат източник на здравословни мазнини, защото те са главният макронутриент в състава на ядките.

Мононенаситените мазнини в състава им покачват равнищата на положителния HDL холестерол в тялото. Но това не е единственото им преимущество. Полезните мазнини поддържат клетъчните функционалности и енергийните равнища в тялото ни и са от есенциално значение за естественото му действие.

И въпреки всичко, с приема им би трябвало да се внимава, тъй като мазнините, въпреки и потребни, са много калорийно-заредена храна и с тях елементарно се прекалява. А несъразмерната консумация на която и да е храна, може да докара до затлъстяване и утежняване на здравето.

3. Чудесен антиоксидант

Един от най-мощните антиоксидантни за нашето тяло е Витамин Е. А 30 гр. порция бадеми обезпечава до 7.3 мг от него. Това са към 50% от минималната целесъобразна дневна доза!

Антиоксидантите като витамин Е отблъскват нестабилните молекули, наречени свободни радикали, които повреждат клетките в тялото ни. Витамин Е оказва помощ за попречване на увреждането от свободните радикали, пречиствайки ги от тялото, като в същото време усъвършенства имунната функционалност и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в артериите.

4. Подтискат възпалителнтие процеси в тялото

Възпалителните процеси, изключително когато са вътрешни, постоянно остават незабелязани от нас, до момента в който не е прекомерно късно и не доведат до по-сериозни затруднения за здравето. Но за благополучие, приемът на храни, богати на антиоксиданти (какъвто е Витамин Е в бадемите) доста понижава риска от образуването и разрастването на тези възпаления и по този начин играе роля в общото понижаване на риска от развиване на разнообразни болести на мозъка, сърцето и кръвта.

5. Действат като пробиотик

Богатото наличие на фибри прави бадемите и добър източник на пробиотици за храносмилателната система.

Пробиотиците зареждат стомага и червата ни с потребни бактерии, които освен оказват помощ за по-лесното и пълноценно асимилиране на храната, само че заздравят и имунната система. Тъй като, вярваш или не, съществена част от човешкия имунитет, се намира точно в червата.

Бадемите (и в частност – люспите им) са естествен източник на пробиотици, които подкрепят здравето и разрастването на потребните бактерии в чревния тракт.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР